Explosiviteit kent geen tijd

loopgraven

 ‘Wat weet je over het posttraumatische stresssyndroom?

– ‘Over wat?’

 ‘Weet je wat een posttraumatische stress-stoornis is?’

– ‘Ja, dat is toch die ziekte die soldaten hebben als ze terugkomen uit Irak?’

Ik vroeg het aan tien willekeurige mensen op straat. En ik kreeg niet meer verschillende antwoorden dan deze twee. Acht mensen keken alsof ze water zagen branden, twee mensen wisten het te linken aan soldaten die terugkeren uit oorlogsgebied.

Die twee mensen hadden gelijk, een korte geschiedenisles voor de andere acht

Veel soldaten keren huiswaarts met een zogenaamde shellshock. De term shellshock dook op in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de zware gevechten in de loopgraven keerden veel soldaten terug met ‘waanzinnigheidsverschijnselen’. Deze waanzin werd verklaard door de trillingen van granaten die te dichtbij ontploften. Omdat zij aan hun uiterlijk niks mankeerden werden ze soms gewoon teruggestuurd om verder te vechten in de loopgraven.

Soldaten in een loopgraaf in WO I

Soldaten in een loopgraaf in WO I

De Britse legerarts Charles S. Meyers kwam in 1915 voor het eerst met de term shellshock. Dit weerhield de Britse krijgsraad er niet van om soldaten, die niet terug konden naar het front door hun shellshock, te executeren wegens lafheid en desertie.

Later in dat jaar kwam het Britse leger met de regel dat de militairen wel eerst onderzocht moesten worden voor dat ze de kogel zouden krijgen.

Vanaf 1916 werden er in Londen behandelmethoden vastgesteld voor soldaten met shellshock. Aan het einde van de oorlog werd de laatste militair geëxecuteerd wegens landverraad. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het onderzoek op gang en door de vele oorlogen die erna zijn uitgevochten kwamen wetenschappers er steeds meer over te weten. Na de Vietnamoorlog kreeg shellshock een nieuwe, meer wetenschappelijke naam: posttraumatisch stresssyndroom of posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Wat deze twee mensen alleen niet wisten:

  • PTSS komt niet alleen bij militairen voor. Het kan bij iedereen voorkomen: man-transgender-vrouw, jong-volwassen-oud, dun-mollig-dik, bakker-advocaat-psycholoog.
  • PTSS kan door de meest willekeurige dingen komen. Van vallen met de fiets tot je ernstig verslikken in een salmiakbal.

Wat deze twee mensen allemaal verder nog niet wisten, vertel ik met mijn volgende blogposts.

Bronnen:

http://www.firstworldwar.com/atoz/shellshock.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shellshock

Advertisements

One thought on “Explosiviteit kent geen tijd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s