Vrouwen hebben de buik vol van PTSS

7241780178_d6f12e91cd_o

Als je aan een vrouw van middelbare leeftijd vraagt wat het mooiste is wat ze ooit heeft meegemaakt, zal het antwoord op de vraag vaak ‘de geboorte van mijn kinderen’ zijn. Maar voor veel vrouwen zal dat niet het eerste zijn wat in ze op komt. Voor deze vrouwen was de bevalling of de zwangerschap geen positieve gebeurtenis maar de aanleiding voor een regelrecht trauma.

Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks meer dan tweeduizend vrouwen PTSS oplopen door een bevalling. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vroegtijdige bevalling of door zwangerschapsvergiftiging. Onder zwangere of bevallen vrouwen heerst een taboe op psychische problemen. Dit komt omdat vrouwen het gevoel krijgen dat ze hebben ‘gefaald’. Hierdoor lopen de moeders veel te lang door met hun problemen waardoor de PTSS erger kan worden.

De gevolgen van PTSS bij de moeders kunnen verstrekkend zijn. Veel vrouwen kampen met angst- en paniekstoornissen, slapeloosheid en hebben last van lusteloosheid. Dit kan weer invloed hebben op de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook zijn vrouwen vaak bang om nog een keer zwanger te worden.

Het programma EenVandaag van de AVRO besteedde afgelopen zomer aandacht aan het onderwerp:

Op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) pleit Claire Stamrood, die promoveerde op psychische problemen na de bevalling, voor een standaard check op PTSS bij vrouwen waarbij de bevalling niet helemaal is gegaan zoals het hoort. Ook de vaders van de pasgeboren kindjes kunnen te maken krijgen met PTSS na een moeizame bevalling van hun vrouw. Ook hier moet volgens Claire Stamrood meer aandacht aan geschonken worden.

Bronnen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/118907-posttraumatische-stress-stoornis-ptss-na-bevalling-kind.html

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Meer_dan_2000_vrouwen_ontwikkelen_elk_jaar_PTSS_na_de_bevalling.aspx

http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/46291/ptss_na_bevalling_vrouwen_zien_af_van_tweede_kind

Leave a comment